Clubkampioenschap 27 januari 2018


Foto's

De laatste zaterdag van afgelopen januari stond het opnieuw te gebeuren. Het Dorpshuis Tricht zou weer in het teken staan van de jaarlijkse Batua-clubkampioenschappen.

Alle voortekenen wezen op een spannende strijd. Zeker omdat door afwezigheid van de voornaamste kandidaten, Henk Weijgertze (verhinderd) en de aftredend kampioen Piet van Maarseveen (ziek op het laatste moment), de overige kandidaten hun kansen onverwacht belangrijk zagen toenemen. Terwijl de potentiële kampioenen hun blik al verstolen naar de begeerde beker lieten wegglijden en zij al visioenen van glorie en hulde beleefden, beseften zij ook terdege dat deze zoete zaken niet dan na felle strijd werkelijkheid zou kunnen worden.

De avond daarvoor was de toernooizaal reeds in gereedheid gebracht. Aan alle leden was een oproep gedaan (2x) om daarbij te assisteren. Wellicht kan de geringe respons verklaard worden door de excuus-overweging bij de afwezigen dat die inspanning weleens nadelig voor hen en voordelig voor de tegenstander zou kunnen uitpakken. Niet woekeren met je energie: een duurzame gedachte, toch.

De opzet van het toernooi was als vanouds. ‘Al 100 jaar hetzelfde’ zoals een ‘jongere’ deelnemer met een sterk ontwikkeld historisch besef zich meende te herinneren.

Dus: ook dit keer zou na de voorrondes en de kruisfinales, in de finales om de ereplaatsen worden gestreden. Erg jammer was dat Piet van Maarseveen op het laatste moment moest afzeggen. Gelukkig was Koos van Winden (na heroverweging) bereid om de opengevallen plaats, in te nemen. Daardoor kon toch met volledig bezette poules aan het toernooi worden begonnen.

De strijd in de voorrondes was als vanouds met veel persoonlijke beleving. Nauwkeurig werden de scores van de concullega’s in de gaten gehouden. Het uiteindelijke resultaat was dat uit poule-A Arnoud Kipping en Jelle Zijlstra zich mochten opmaken voor de kruisfinales. Arjan Hol kwam daarvoor net één puntje tekort. Uit poule-B plaatste zich behalve Martin Monteba ook Gerrit de Jager (minder tegenpunten dan de gelijk geëindigde Koos van Winden).

In de beslissende finales troffen de oorspronkelijke poulegenoten elkaar opnieuw.

Martin Monteba en Gerrit de Jager verdeelden na hun onderlinge strijd resp. de plaatsen 3 en 4.

In de winnaarsfinale betwistten de competitie-teamgenoten Arnoud Kipping en Jelle Zijlstra elkaar de kampioenstitel. Tactische truc was dat Jelle zich had verzekerd van de steun van een zeer gemotiveerde supporter. Intensief volgde die de wedstrijd en liet zijn felle aanmoedigingen duidelijk horen. Slechts met de grootste moeite en door herhaalde afkoelingsperiodes kon worden voorkomen dat deze supporter het veld in rende om  zich persoonlijk met de wedstrijd te bemoeien. Arnoud, wel gewend aan (het) hondensupportersgeblaf, liet zich daardoor niet van de wijs brengen en kon na een 3-1 overwinning de felicitaties van Jelle en natuurlijk alle overig aanwezigen in ontvangst nemen.

Daarvoor was al de jeugdfinale gespeeld. Evenals vorig jaar een broederstrijd tussen Felix en Casper Ooteman. Dat de heren elkaars spelletje goed kenden bleek door hun spannende rally’s waarmee zij ook de aandacht van het publiek gevangen hielden. Casper verdedigde zeer gecontroleerd waardoor Felix zijn uiterste best moest doen zijn punten te scoren. De grotere ervaring gaf tenslotte de doorslag en onder toeziend oog van zijn (hun) ouders mocht Felix de kampioenstitel en bijbehorende  beker in ontvangst nemen.

Na de prijsuitreiking door de voorzitter, opnieuw luidkeels bijgestaan door diens 4-benige supporter, volgde de gebruikelijke verloting. Nico Broekmans had weer een bonte verzameling prijzen bijeengebracht. Naast de vele begrepen en soms ook onbegrepen voorwerpen was ook aan de inwendige mens gedacht. De mooie fruitprijzen, gedoneerd door Martin Monteba, de flessen wijn van wijnhandel Santè, de smakelijke bijdrage van Stapelbakker Mariënwaerdt  en alle overige zaken vonden gemakkelijk hun weg naar de (meestal) dankbare ontvangers.

Veel sportieve eer en aandacht viel vanzelfsprekend ten deel aan Arnoud, onze nieuwe kampioen.  Maar wie ook alle hulde toekomt is Nico Broekmans. Nico blijkt in staat om zich, zonder zichtbare tekenen van onrust, met navolgende zaken min of meer gelijktijdig bezig te houden.

De hele logistiek van de wedstrijdprijzen, de loterijprijzen en de loterij zelf; enthousiast gedurende de hele dag aan ‘jan en alleman’ lootjes te verkopen en de loterijkas te beheren; overal met zijn camera op te duiken om fotogenieke momenten vast te leggen; bovendien als barkeeper te zorgen voor een voldoende vochtvoorziening en dan ook nog tussendoor zijn toernooiwedstrijden te spelen.

Kortom Nico bedankt voor je inzet en de wijze waarop je daar weer inhoud aan hebt gegeven.

Zo kwam ook dit keer weer een einde aan een leuke dag en aan de jaarlijkse strijd om het kampioenschap, gespeeld in de gezellige en sportieve sfeer die het toernooi al jaren kenmerkt.

En, dat mag en moet hier worden vermeld: allen hadden veel dank en waardering voor de enthousiaste en hartelijke vrijwilligers van het Dorpshuis. Ons ‘natje en droogje’ was bij hen in goede handen en de smakelijke uitsmijters vonden gretig aftrek.

Alle vrijwilligers, nogmaals dank, jullie hebben een belangrijk aandeel gehad in het slagen van ons jaarlijkse toernooi.

En tenslotte, het zij nogmaals vermeld: Arnoud | Batua-kampioen 2018 | Proficiat !

Vanzelfsprekend dat het die zaterdagavond nog heel lang onrustig bleef op Mariënwaerdt .

En of Jelle, de vice-kampioen, diezelfde zaterdagavond het enthousiaste gedrag van zijn toegewijde supporter tijdens het avondeten, tussen de hondenbrokken door, nog ter sprake heeft gebracht zal ik bij gelegenheid nog eens navragen.

Tot volgend jaar.
Hans van Heerde (8e plaats, winnaar van het rechter rijtje)Verslag en foto's volgen binnenkort.​​​​​